Omgeving


weermast Wat is er allemaal te beleven in de omgeving.

Cabauw is een van de 9 kernen in de Gemeente Lopik. Het dorp Cabauw ligt in de polder Lopikerwaard, het westelijk weide gebied van de provincie Utrecht. In Cabauw staat een 213 meter hoge meetmast van het KMNI. De metingen worden niet alleen gebruikt voor de weersverwachtingen en de luchtvaart, maar ook voor onderzoek van klimaat en milieu. Met een weerradar wordt een beeld gegeven van de wisselwerking tussen stof, wolken, regen en straling.

Middelste molen Achter in de polder op loopafstand van een kwartier staat "De middelste molen", een Wipmolen uit 1773. Deze molen wordt gekenmerkt door het feit dat het hele bovenhuis met staart draaibaar is om een koker, die in verticale stand wordt gehouden door de piramidevormige constructie van de ondertoren. Hierdoor lijken deze molens door de mooie verhoudingen kleiner.
www.cabauwsemolen.nl

Lopik


De gemeente Lopik ligt in het Groene Hart van Nederland, het is één van de grootste gemeenten in de provincie Utrecht. Lopik heeft een zwembad in het centrum, en in het buitengebied aan de Lekdijk een recreatieterrein Salmsteke. Dit ligt aan de rivier de Lek met haar mooie uiterwaarden. De voornaamste functie van het terrein is dagcamping, strand- en oeverrecreatie. In de zomer is er een snackwagen met terras aanwezig. U vindt een trailerhelling, trimbaan, diverse speeltoestellen, natuurpad, banken en picknicktafels. Parkeerplaatsen en een toiletgebouw zijn ook aanwezig. Een gedeelte van het terrein is geschikt gemaakt voor polsstokverspringen.
Het is ook mogelijk om dit zelf uit te gaan proberen d.m.v. een clinic of een poldertocht. Meer informatie vind u op www.zelffierljeppen.nl


Recreatie terrein Salmsteke

Van hieruit kunt u met een fiets/voetveer, over de rivier de Lek gevaren worden naar Ameide alwaar een mooie fiets/wandel omgeving u de mogelijkheid geeft richting Schoonhoven een tochtje naar uw eigen wens samen te stellen. Met de veerpont aldaar, vaart u weer terug richting Cabauw. Schoonhoven ligt op 3 km. van Boerderij Kromwijk. Boerderij Kromwijk is met zijn 3 hooiberghutten een mooie startplaats voor culturele uitstapjes naar bijvoorbeeld:

Schoonhoven


Schoonhoven Schoonhoven (genaamd Zilverstad) kenmerkt zich aan het Nederlands goud- zilver- en klokkenmuseum. Een stadswandeling o.l.v. gids is daar mogelijk.

www.schoonhoven.info
Iets verder gelegen in de streek van het Groene Hart zijn de plaatsen Gouda (plusminus 20 km.) en Oudewater (15 km.) vanaf Cabauw.Gouda


Gouda Gouda is bekend vanwege de kaas en kaarsen en natuurlijk de historische binnenstad, met de middeleeuwse straatjes en daarbij behorende grachtenpanden en sluisjes. Schrijvers en dichters hebben hun sporen in Gouda nagelaten.Vanuit uw overnachtings adres werd in de vorige eeuw de boerenkaas verhandeld op deze bekende kaasmarkt.

www.welkomingouda.nl
Oudewater


heksenwaag


Oudewater is vooral bekend van de heksenwaag. De magie van toen is nog steeds voelbaar door je te laten wegen op een authentieke weegschaal uit 1482. Het historisch centrum van Oudewater is in zijn geheel tot beschermd stadsgezicht verklaard.

www.oudewater.nl


Touwmuseum


touwmuseum In het museum zijn niet alleen oude gereedschappen te zien, er staat ook een lijnbaan opgesteld. Dvd's en foto's brengen het verleden van boer en baander tot leven. Wie op bezoek komt, kan hier het verhaal van de spinnende geelbuiken zien, horen, voelen en ruiken. Er is ook een mogelijkheid om zelf een springtouw te maken.

www.touwmuseum.nlNatuurmuseum

natuurmuseum

Op loopafstand vanuit Cabauw is in Willige Langerak een fraai opgezet klein uniek natuurmuseum. Met een kleurrijk overzicht van de dierenpopulatie in de Lopikerwaard.

www.museumdewielewaal.nl

IJsboerderij Luciano


Even tot rust komen onder het genot van een ijsje.

www.ijsboerderijluciano.nl


Cultuurhistorie en natuur


Als onze site bij u de interesse heeft gewekt voor meer cultuurhistorie en natuur, is het zeker de moeite waard om een korte of langere periode door te brengen op onze boerderij. Er zijn diverse wandel-en fietsroutes helder beschreven en in fraaie routeboekjes beschikbaar. Met een boekje in de hand is de weg vrij om te struinen en te vorsen, te tureluren en te flierefluiten in de Utrechtse Waarden. Struinen en Vorsen is een samenwerkingsverband bestaande uit meerdere ondernemers en organisaties die gezamenlijk plattelandstoeristische activiteiten aanbieden in het agrarisch cultuurlandschap van Midden Holland en de Utrechtse Waarden.

www.struinenenvorsen.nl

Bourgondische routeRivieren route